Tegenwoordig lijken er oneindig veel opties, zeker als het gaat om studie en werk. Maakt dit het makkelijker om te kiezen? Vaak niet!
1 Reactie
Een ambitie die velen met haar zullen delen, Giullitta wil GZ-psycholoog worden! In deze blogreeks zullen we haar gedurende een jaar volgen in de eerste stapjes binnen de GZ-opleiding.
Door Paul Betgem. Het geldt eigenlijk voor alle werknemers. Als de eerste symptomen van burnout zich aandienen, in de vorm van extreme vermoeidheid, uitputting en verlies van arbeidssatisfactie, dan ligt zelfverwijt op de loer. Komt het door de omstandigheden op het werk, of ligt het aan mij, dat het niet goed gaat? Vooral als je aan het begin van je loopbaan staat zul je deze bezwarende gedachten niet zo snel met collegae op de werkvloer willen delen. Want je bent er net. Nu al met problemen komen, liever niet. Het gevoel van verlies van persoonlijke bekwaamheid is vaak onterecht. Maar het leidt wel tot een depressieve stemming die dan op zich weer burnout uitlokt. Als cliënten het dan ook nog merken is de cirkel rond. Je zou, kortom, een snel inzicht kunnen gebruiken in objectieve factoren die het werk onnodig zwaar maken, los van jouw persoonlijke competentie. Dit blog geeft een overzicht van de belangrijkste stressoren op het werk, zoals die in vijftig jaar onderzoek naar voren gekomen zijn. De positie van startende psychologen
Het is voor ervaren hulpverleners al vaak moeilijk om te achterhalen waarom zij opbranden, laat staan voor nieuwelingen in het vak. Want je hebt immers nauwelijks vergelijkingsmateriaal. Het is misschien wel je eerste, echte dienstbetrekking. Voordat je de problemen aankaart bij je supervisor (als je die al hebt), of gaat bespreken met je leidinggevende, kan je beter eerst zelf te raden gaan bij een goed onderzocht model op het gebied van burnoutpreventie. Het begrip burn-out is ontwikkeld in de sociale dienstverlening. Een van de best onderzochte modellen is het Job-Demand-Control-Support model van Karasek, Johnson & Hall. Google eventueel op meer informatie of koop het meest recente handboek voor psychologie van arbeid en organisatie. Check je werksituatie eens op de onderstaande punten.
Conclusie Als je het gevoel krijgt dat het een zware baan is, met een problematische categorie cliënten, dat je niets of heel weinig te zeggen hebt over hoe het werk gedaan moet worden, en je weinig steun binnen het werk mag verwachten, dan bevind je je in een functie met forse burn-out kenmerken. En dat ligt dan niet aan jou. Andersom, gaat het om niet zulke moeilijke cliënten, valt de werkdruk mee, mag je meebeslissen over het werk en is steun van collegae gemakkelijk bereikbaar, dan mag je je gelukkig prijzen. Je hebt dan een arbeidsplaats met weinig burnout risico. Ik zie veel burnoutfactoren. Wat nu? Het is denkbaar dat je bij een slechte arbeidsmarkt en gebrek aan alternatieven gekozen hebt voor een baan waarbij je een fors risico loopt om voortijdig af te branden. Begin dan met zelfacceptatie bij het ontstaan van stresssymptomen. Hopelijk begrijp je nu vanuit het boven beschreven model, waar de risico’s zitten, en trek je de conclusie dat er voorlopig geen enkele reden is, om jezelf af te schrijven als incompetent, of als “niet stressbestendig”, whatever that me be. Immers, het is bij deze werksituatie onvermijdelijk dat je stress oploopt, dat weet je.Liever ook geen zelfbestraffing omdat je voor deze hectische functie gekozen hebt. Integendeel, je hebt laten zien dat je risico’s durft te nemen. Dat het nu iets pittiger uitpakt dan je voorheen ingeschat hebt – laten we daar die uitgesleten managementuitdrukking voor gebruiken: dat is een nieuwe uitdaging. Het vervolg. Kleine maar belangrijke verbeteringen Wat je verder kan doen is aan de hand van de factoren van het model van Karasek bepalen, of er iets te onderhandelen valt over verbetering in de arbeidsomstandigheden. Wat is haalbaar? Job demands. Kan ik soms heel moeilijke cliënten vermijden of daarbij extra steun krijgen? Een cliënt minder per dag zien, is dat acceptabel? Mogelijk is de bereikbaarheid van de supervisor te verbeteren. Kan ik bepaalde administratieve taken achterwege laten? Job control. Is het nu echt noodzakelijk om alleen maar deze ene vorm van behandeling te doen, bij deze cliënten? Mag ik met eigen ideeën komen? Job support. Kan ik extra opleidingsmogelijkheden krijgen? Een vorm van intervisie ontwikkelen? Beter en/of vaker supervisie krijgen? Werkelijk vreselijke arbeidsomstandigheden waarin je geen enkele verbetering kunt bereiken zullen niet zo heel veel voorkomen. Is dat wèl het geval, en je analyse van het Job-Demand-Control-Support model valt in alle opzichten blijvend 100% negatief uit, dan kan je al dan niet met een conflict, de baan opzeggen. Maar dat kan altijd nog. Mocht het zover komen dan hoeft ook dàt niet te gebeuren met onterecht zelfverwijt. (Juni 2017) Veel vrouwen stellen hoge eisen aan zichzelf, vergelijken zichzelf met anderen en willen voldoen aan het heersende schoonheidsideaal. Alleen gaat het schoonheidsideaal veel verder dan alleen 'slank' zijn..
Over twijfelen tijdens je studie. Maak je wel de juiste keuzes? Loopt het allemaal wel goed af? Hoe verhoud ik me tot anderen? En krijg ik meteen die droombaan, of is het nog een lange reis?
Inge: In deze blog leg ik je uit waarom praktijkgericht onderzoek doen zo ontzettend leuk is. Twijfel je of onderzoek iets voor je is? Kun je niet kiezen tussen wetenschap en praktijk? Lees dan snel verder.
Michelle: Volgens onderzoek van het CBS uit 2015 zegt een op de zes jongeren een social media verslaving te hebben. En dat is ook niet gek in de huidige maatschappij waar alles draait om Facebook, Instagram, bloggen of vloggen. Nieuws wordt via het World Wide Web binnen luttele seconden wereldwijd gedeeld. En zodoende heeft de psychiatrie er een nieuwe verslaving bij. Maar behoor jij nu ook tot die social media addicts?
Ghislaine: Toen ik voor het eerst moest solliciteren voor een echte baan als psycholoog, had ik nog best wel wat te leren en inmiddels heb ik een baan. Met andere woorden, als het mij lukt om een sollicitatiebrief te typen dat tot een gesprek leidt, lukt het jou ook.
Tijdens zijn studie Psychologie heeft Elias veel geleerd over stoornissen en therapieën. Soms word je vanaf minuut 1 gefascineerd door iets nieuws dat je leert. Met een van die bijzondere dingen wil Elias jullie kennis laten maken..
|
Blogs
Dankzij het samenwerkings-verband met PSYblog.nl en Reading Freud (aangevuld met af en toe een gastblog) biedt MidP jou een overzicht met interessante psychologie blogs.
Archieven
Januari 2020
Categorieën
Alles
|