Video's en links
MidP bundelt speciaal voor jou allerlei interessante links naar video's en artikelen/ websites, zodat jij je -desgewenst- op elk moment van de dag met je vak kunt bezighouden. Ken jij nog een interessante video of een bruikbaar artikel/ website die in de onderstaande lijst niet mag ontbreken, tip ons dan (rechts, vergeet niet op indienen te klikken). Mocht een link onverhoopt niet meer werken, geef dat dan ook even aan ons door.
|
|
Online video's
Validation. Een korte film over de kracht van validatie.
'What Social Anxiety Feels Like'. Een filmpje op YouTube over sociale angst van College Humor.
GGZ College - Eerste hulp bij psychische problemen. Naast alle GGZ-instellingen zijn er nog tientallen instanties die nauw verbonden zijn aan de geestelijke gezondheidszorg, zoals politie, gemeentes en ziekenhuizen, verslavingszorg, daklozenopvang en scholen. GGZ College probeert de kennis over de psychiatrie bij deze doelgroep te vergroten.
'Alfred & shadow'. Een korte animatie over emoties (op EFT gebaseerde psycho-educatie).
BNN's Dictator. Het programma Dictator (5 afleveringen) betreft een sociaal experiment waarin de vrijheid van de deelnemers wordt afgenomen. De deelnemers komen onder leiding te staan van een, onzichtbare, dictator. Het experiment bevat elementen uit het Stanford Prison Experiment en het Milgram experiment.
Brené Brown: 'The power of vulnerability'. Een TEDtalk van Brené Brown over kwetsbaarheid.
'Vergeet mij niet'. Een documentaire over vluchtelingen waarin de filmmakers vanuit het perspectief van de leerlingen en hun leerkrachten duidelijk maken wat het betekent om een vluchtelingenkind in Nederland te zijn.
'Stephen Fry: The Secret Life of the Manic Depressive'. Een documentaire waarin Stephen Fry vertelt over zijn bipolaire stoornis.
'Hoe werkt EMDR?' Een animatie van Vereniging EMDR Nederland en Therapieland.
Jesse - een dag uit het leven van een jongen met autisme. Een korte film die is geproduceerd in opdracht van vereniging Veronica.
'Addiction'. Een informatieve korte animatie (gebaseerd op het boek Chasing The Scream van Johann Hari) over hoe verslaving werkt.
Familieopstellingen uitgelegd door Psychologen Nederland.
'IQ van 145 maar hij kan zijn kamer nog niet opruimen - Hoe kan dat?'. In dit korte YouTube filmpje zet Tijl Koenderink uiteen hoe een onderontwikkeld reptielenbrein kan leiden tot chaotisch gedrag.
Brené Brown on empathy. Een korte animatie op YouTube waarin Bréne Brown ingaat op het verschil tussen empathie en sympathie.
'It's not about the nail' op Vimeo. Een parodie op hoe communicatie tussen paren kan verlopen. "Don't try to fix it. You just need you to listen".
'What is mentalizing & why do it'. Een interview met Jon G. Allen, PhD over mentaliseren en de rol van mentaliseren in hechting.
'Moeder moet dood'. Een documentaire van 3Doc. De 36-jarige Alain lijdt aan paranoïde schizofrenie. Zijn moeder trekt tevergeefs aan de bel bij de GGZ. Op een kwade nacht steekt de zoon zijn moeder dood. Zus Linda spant een tuchtzaak aan tegen de behandelaars van haar broer.
'Wat is psychose?' Een YouTube animatie van PsychoseNet en Schizofrenie bestaat niet. Het filmpje voorziet in psycho-educatie over psychose.
'What is a depression?', een informatieve YouTube animatie van Helen M. Farrell (TEDed).
Een dansend hart (NCRV Dokument). De documentaire gaat over Niek Zervaas. Niek is zwaar gehandicapt en kan niet praten. Als Niek via een speciale techniek leert communiceren, blijkt hij zeer intelligent te zijn. Hij kan zelfs andere mensen helpen met hun levensvragen.
Sue Johnson over EFT (= Emotionally Focussed (Couples) Therapy).
One Minute Puberty. Een kunstzinnige weergave van de puberteit door Alexander Gellner
2-Minute Neuroscience. Een reeks YouTube filmpjes waarin diverse zaken uit de neurowetenschappen op een simpele (en tevens bijzonder rappe) manier worden uitgelegd. Bijv. de bloed-hersenbarrière, het limbische systeem, het cerebellum, etc.
'Recept om Burn-out te raken', een animatie over welk gedrag kan leiden tot een burn-out.
'The Human Zoo' (BBC). Deel 1, deel 2 en deel 3. De documentaire gaat over 12 mensen die in een afgelegen “Big Brother” huis deelnemen aan een sociaal experiment. De begeleiders kijken mee zonder dat de deelnemers dat weten.
'Dementie: ongrijpbaar en onbegrepen. Deel 1: de diagnose'. Dit betreft deel 1 van het tweeluik van Nieuwsuur (september 2015).
'Angst' een video van Therapieland. Angst wordt in deze korte animatie cognitief en gedragstherapeutisch uitgelegd.
Een video met 'Tien tips voor de omgang met iemand met een depressie', gebaseerd op het verhaal van een ervaringsdeskundige.
'Longstay' (YouTube) een interessante documentaire die een portret geeft van levenslang gestraften in Nederland. Ondanks -of juist dankzij- een tenenkrommende introductie.
'Achter de dijk', een documentaire van Holland Doc die de invloed van de omgeving (Westkapelle) in een omvangrijke zedenzaak in beeld brengt.
De Belgische documentaire '9999' toont de dagelijkse realiteit van geesteszieke misdadigers die vastzitten zonder behandeling. Ze zijn ontoerekeningsvatbaar verklaard en worden in de gevangenis compleet afgezonderd van de samenleving. De datum van hun invrijheidstelling is 31/12/9999.
'Van een narcist... voor narcisten', een TEDTalk van Martin Appelo.
'The Little Albert Experiment'. Een Youtube filmpje over het experiment waarmee Watson wilde aantonen dat angst via conditioneringsprincipes is aan te leren.
'Tony, een observatie in het Pieter Baan centrum', een documentaire over het forensisch onderzoek in het PBC.
'Jaspers real life'. Theatergroep BINT maakte in opdracht van het ADHD Netwerk drie filmpjes over de impact van ADHD.
'Trauma en psychose'. In deze mini-documentaire vertellen vier dappere deelnemers over hun persoonlijke ervaringen.
'Een leven lang anders', een aflevering van Kruispunt (RKK) over volwassenen met autisme (i.h.k.v. de Autismeweek 2010). Twee personen vertellen welke beperkingen en problemen zij in het leven zijn tegen gekomen.
'Executieve functies', een kort YouTube filmpje van AutismeTV over wat dit betekent.
'Centrale coherentie', een kort YouTube filmpje van AutismeTV over wat dit betekent.
'Theory of mind', een kort YouTube filmpje van AutismeTV over wat dit betekent.
'Wat is autisme?' Een korte animatie van de Vereniging voor Autisme (NVA).
Labyrint (NPO) over de DSM (april 2013). De Amerikaanse psychiater Allen Frances vertelt over zijn bedenkingen.
'Mij niet gezien'. Een documentaire van Proud2bme over de ontzichtbare eetstoornissen boulimia nervosa en eetstoornis NAO.
Twee ontnuchterende video's over de illusie van ideale schoonheid. In twee korte video's (over gezicht en lichaam) wordt getoond hoe groot het contrast kan zijn tussen de werkelijkheid en het plaatje op billboards, of in magazines.
Experimenten van het Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology naar altruïstische gedragingen onder zeer jonge kinderen en apen.
Dr. Edward Tronick over het Still Face Experiment (hechting).
Uitgebloe(i)d? Een documentaire van de NPO's 2Doc (filmmaker: Ingeborg Beugel) over vrouwen in de overgang.
So You Think You Can Tic? Bewegingstics worden dans, geluidstics worden muziek. Het resultaat: een bijzonder dansfilmpje voor Tourette awareness.
'Narcissism and Mania' een documentaire van Mark Soldinger.
Metropolis over Overgewicht, een aflevering die in beeld brengt hoe zwaarlijvigheid in verschillende landen wordt beleefd.
'Ik laat je gaan', een korte (< 20 min.) documentaire over het zelfbeschikkingsrecht van psychiatrische patiënten.
'Finding Benjaman', een korte documentaire (< 10 min.) over een Amerikaanse man die lijdt aan retrograde amnesie.
NPO's dokter Corrie show voorziet in laagdrempelige (basale) voorlichting over seksualiteit en relaties.
'When a Mother's Love is Not Enough', een BBC documentaire over het moeizame gevecht dat ouders voeren om voor hun gehandicapte kind de juiste zorg te organiseren.
'0,8 Ampère Geluk', een documentaire (2Doc) die laat zien hoe depressies de levens van de hoofdpersonen en hun families beheersen en hoe een behandeling met shock therapie een laatste redmiddel kan zijn om toch nog een beetje geluk te vinden.
'Psychose!', een documentaire van NPO Doc. De film bestaat uit een fictiegedeelte waarin je ziet wat een psychose doet met iemand en zijn omgeving en uit interviews met jonge ervaringsdeskundigen.
'The man with the seven second memory', een documentaire over een man met een ernstige geheugenstoornis (documentaire van ITV).
'Vaderdag' een indrukwekkende korte film van Froukje Tan over dementie.
'De spoken van Viggo', een documentaire van Dokument die laat zien hoe zwaar het is om een nieuwe weg in te slaan en trauma's te verwerken.
'Beschadigd', een programma van de NPO over zelfbeschadiging.
'Anita wordt opgenomen', een programma van de NPO waarin Anita Witzier wordt opgenomen in een kliniek.
'Ver van Daan', een documentaire van de NPO over de bipolaire stoornis.
Engelse documentaire over OCD; Jon Richardson - A little bit OCD.
Een kort animatiefilmpje van Film Bilder over hoe verslaving werkt.
Buitenbeentjes, een programma van de NPO over psychische problemen op jonge leeftijd. Aflevering over angst.
Buitenbeentjes, een programma van de NPO over psychische problemen op jonge leeftijd. Aflevering over ADHD.
Buitenbeentjes, een programma van de NPO over psychische problemen op jonge leeftijd. Aflevering over agressief gedrag.
Buitenbeentjes, een programma van de NPO over psychische problemen op jonge leeftijd. Aflevering over anorexia.
Buitenbeentjes, een programma van de NPO over psychische problemen op jonge leeftijd. Aflevering over autisme.
'I had a black dog, his name was depression', een korte animatiefilm over depressie van the World Health Organisation.
'Living with a black dog'. Een korte animatiefilm over depressie voor familie en omgeving van the World Health Organisation.
Aflevering van Zembla (16-10-2014): 'Jeroen wilde niet dood'. Zembla onderzocht de aanpak van de geestelijke gezondheidszorg om het stijgend aantal zelfdodingen terug te dringen.
Korte animatie over leven met een autisme spectrum stoornis: Sensory overload (interacting with autism project) - Miguel Jiron).
Film waarbij de kijker door de ogen van een ervaringsdeskundige een psychose ervaart: Verloren jaren.
2Doc documentaire over autisme; 'De regels van Matthijs'.
2Doc documentaire over autisme; 'Het beste voor Kees'.
2Doc documentaire over de maatschappelijke gevolgen van een streng euthanasiebeleid bij psychiatrische patienten; 'Moeders springen niet van flats'.
Mini college over de DSM-V op de website van de RINO Groep.
Aflevering van de tiendelige serie 'Doe Even Normaal' (NPO) over borderline.
Aflevering van de tiendelige serie 'Doe Even Normaal' (NPO) over schizofrenie.
Aflevering van de tiendelige serie 'Doe Even Normaal' (NPO) over de bipolaire stoornis.
Aflevering van de tiendelige serie 'Doe Even Normaal' (NPO) over PTSS.
Aflevering van de tiendelige serie 'Doe Even Normaal' (NPO) over autisme.
Aflevering van de tiendelige serie 'Doe Even Normaal' (NPO) over depressie.
Aflevering van de tiendelige serie 'Doe Even Normaal' (NPO) over TBS.
Aflevering van de tiendelige serie 'Doe Even Normaal' (NPO) over angst.
Aflevering van de tiendelige serie 'Doe Even Normaal' (NPO) over delier.
Aflevering van de tiendelige serie 'Doe Even Normaal' (NPO) over ouderen psychiatrie.
|
Websites en artikelen
Landelijke Stichting Ouders en Verwanten van Drugsverslaafden (LSOVD). LSOVD is een landelijke vrijwilligersorganisatie die zich al ruim 25 jaar actief inzet voor ouders en naastbetrokkenen van drugsverslaafden. Doel is belangenbehartiging en weerbaarheidvergroting door middel van zelfhulp.
Als je niet meer beter wordt. Lotgenoten voorlichting over de laatste levensfase (inclusief: videomateriaal en nuttige links naar organisaties die palliatieve zorg bieden).
Schizofrenie bestaat niet, pleit voor het gebruik van de term psychosegevoeligheid in plaats van schizofrenie. De website is een initiatief van ervaringsdeskundigen, betrokkenen en professionals.
Vereniging EMDR Nederland (VEN). De website van de Vereniging EMDR Nederland.
De Landelijke Stichting Zelfbeschadiging wil zelfbeschadiging als overlevingsstrategie erkend zien. De nadruk wordt gelegd op het inzichtelijk maken van de oorzaken en het stap voor stap werken aan controle en het vinden van alternatieven.
Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie. Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie 'vertaalt' verzamelde kennis in protocollen voor kinderpsychiaters en andere professionals.
Brainwiki; een informatieve website voor jongeren met psychische problemen én hun omgeving. De website is ontwikkeld door het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie.
Stichting Labyrint/ In Perspectief zet zich in voor familieleden van mensen
met psychische of psychiatrische problemen. Naastbetrokkenen, buren, vrienden en collega’s kunnen ook bij hen terecht. Diverse meetinstrumenten/ vragenlijsten zijn gratis te downloaden vanaf de website van het Tijdschrift voor Psychiatrie.
Gedachten uitpluizen; een website met veel informatie over de toepassing van CGT bij psychosen en psychose-achtige klachten.
Stappenplan (PDF) voor het kiezen van een zorgverzekering (2016) van de patiënten federatie NPCF, de consumentenbond, Ieder(in) en de Nederlandse zorgautoriteit.
Het Farmacotherapeutisch Kompas van Zorginstituut Nederland. In het Farmacotherapeutisch Kompas (FK), dat eens in de drie maanden wordt geactualiseerd, staan alle in Nederland verkrijgbare geneesmiddelen (voorzien van adviezen en of zij dienen te worden voorgeschreven of niet), met uitzondering van informatie over homeopathie en sommige intramurale middelen.
Erkende interventies voor langdurige geestelijke gezondheidszorg vind je op Trimbos' Erkenningstraject interventies langdurige ggz.
Impuls en Woortblind. De verenigingen voor volwassenen met ADHD en ADD (Impuls) en dyslexie (Woortblind) hebben hun krachten gebundeld om zich samen sterk te maken en in te zetten voor mensen met ADHD, ADD, dyslexie en dyscalculie.
Zeven tips om blij te worden van je spiegelbeeld. Een artikel uit het magazine 'Vriendin' op de website van PsyQ met tips voor een positiever zelfbeeld.
De Psychowijzer van het Fonds Psychische Gezondheid biedt heldere en betrouwbare informatie over psychische gezondheid en psychische problemen.
Proud2bme, een informatieve website over eetproblemen/ eetstoornissen.
ACT in Actie, een informatieve website over Acceptance and Commitment Therapy (ACT), met gratis oefeningen, metaforen en informatiebrochures. De website verschaft tevens toegang tot de FIT-60 vragenlijst (psychologische flexibiliteit).
Lijst met veel voorkomende denkfouten (CGT) van Aaron T. Beck.
NZa rapport met antwoord op veelgestelde vragen over de Basis GGZ (26 maart 2015)
Anne van de Beek (www.a-typist.nl) heeft een lijst met films over autisme samengesteld (1988 - 2014).
Gedetailleerde informatie over alcohol en drugs vind je op de website van de Jellinek.
Interessant en hoopgevend artikel van VICE: 'Zo voelt het om schizofreen te worden'.
Een Steekje Los? Online educatief spel over psychische gezondheid en de kwaliteit van leven.
Ypsilon. Vereniging voor familie van mensen met een verhoogde kwetsbaarheid voor
psychose. Actief op het gebied van zelfhulp, belangenbehartiging en voorlichting. De Depressie Vereniging biedt lotgenotencontact, behartigt de belangen van mensen die een depressie hebben (gehad) en verzamelt ervaringskennis op het gebied van depressie.
Weet, vereniging rond eetstoornissen (opvolger van SABN) is dé landelijke patiëntenvereniging voor mensen met een eetstoornis en hun omgeving.
Stichting Korrelatie voor informatie (telefoon, chat, e-mail) op maat over psychische problematiek en verwijsmogelijkheden.
Vereniging voor Manisch-Depressieven en Betrokkenen. Sinds 1987 zet de vereniging zich in voor mensen met een manisch depressieve stoornis (MDS of bipolaire stoornis) en hun naastbetrokkenen.
De GGZ-richtlijnen van de Landelijke Stuurgroep Multidisciplinaire Richtlijnontwikkeling in de GGZ en het Trimbos Instituut.
Stichting Borderline. Deze cliëntenorganisatie behartigt de belangen van mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis. Zij verzorgen lotgenotencontact, geven advies en bieden schriftelijke en mondelinge informatie.
Beschrijvingen van psychische stoornissen vind je op de website van het Trimbos Instituut.
E-book 'Ver Heen' van P.C. Kuiper via de DBNL. Een verslag over depressie van een briljant psychiater die zelf ziek werd.
Stichting Weerklank is een stichting voor en door mensen die stemmen horen
en/ of bijzondere psychische ervaringen, psychotische belevingen en buiten- zintuiglijke ervaringen hebben (gehad). Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA). De NVA is een vereniging voor mensen met autisme, hun ouders en partners én voor alle anderen die in autisme geïnteresseerd zijn. Zij geven o.a. voorlichting en doen wetenschappelijk onderzoek.
Informatie over persoonlijkheidsstoornissen vind je op de website van de Viersprong.
Anoiksis. Anoiksis is voor mensen die psychosegevoelig zijn, één of meerdere psychosen hebben gehad en/ of lijden aan het disfunctioneel perceptiesyndroom.
Balans. Landelijke vereniging voor ouders van kinderen met leer-, ontwikkelings
en gedragsstoornissen, zoals ADHD, dyslexie en PDD-NOS. Zij informeren en ondersteunen ouders, bevorderen onderling contact en behartigen de belangen van ouders en kind. Caleidoscoop. Caleidoscoop is voor mensen met een dissociatieve stoornis en betrokkenen. Dissociatie is een toestand waarin gedachten, emoties, waarnemingen, herinneringen buiten het bewustzijn worden geplaatst, tijdelijk 'niet oproepbaar' zijn, of minder samenhang vertonen.
BGGZ, SGGZ, POH-GGZ, jeugd of volwassenen... Raak jij ook wel eens het overzicht kwijt? Op ZorgWijzer staat een uitgebreid overzicht met wat het GGZ-beleid inhoudt voor zowel kinderen als volwassenen.
|